Arvostettua nykynukkeateatteria TTT:ssä: Prinsessa Pikkiriikki ja Leda vierailulle

Edellinen Seuraava
Leda. Kuva Jesper Dolgov.

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään ensi vuonna kunnianhimoista nukketeatteria maamme huipputekijöiltä. Hannele Lampelan ja Ninka Reittun riemukkaaseen lastenkirjasarjaan perustuva, koko perheelle suunnattu Prinsessa Pikkiriikki – kaikkien tuhmuroijien sankari nähdään Kellariteatterissa 14.2.-20.2.2024. Aikuisemmalle yleisölle suunnattua nykynukketeatteria edustaa Anu Kaajan kiitettyyn esikoisromaaniin perustuva Leda. Se on rokokooaikaan sijoittuva tarina kielletyistä intohimoista, identiteetistä, seksuaalisesta vallankäytöstä ja rakkaudesta – sekä häpeilemätön kaunokirjallinen ilotulitus. Esitykset Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä 4.12.2024 alkaen.

Esitysvierailut toteutetaan Uudet klassikot – Nya klassiker -rahaston tuella. Aura of Puppetsin kanssa toteutettavassa laajassa esityssarjassa on neljä eri esitysvierailua vuosina 2024-2025. “Nukketeatterin esityssarja laajentaa TTT:n esityslajien kirjoa ja tukee linjauksia lapsiyleisön tarjonnan laajentamiseksi. Uudet klassikot -säätiörahoitus mahdollistaa molemmille osapuolille uudenlaisen yhteistyön tukemalla rohkeisiin avauksiin liittyviä pilotointeja”, toteaa TTT:ssä projektista vastaava kehityspäällikkö Mika Lehtinen.

Nukketeatteriammattilaisten yhteistyöverkosto Aura of Puppets haluaa hankkeen myötä tarjota elämyksiä nukketeatterin vakiokatsojille, löytää uusia yleisöjä ja pidentää esitysten elinkaarta. “Tampere on kiinnostava, sillä kaupungissa on yleisöä, jotka seuraavat jo nyt aikuisten ja lasten nukketeatteritarjontaa. Esityskokonaisuutta suunniteltaessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, millaista tartuntapintaa esitykset tarjoavat sille yleisölle, joka ei välttämättä ole aiemmin tutustunut nykynukketeatteriin. Aikuisten nukketeatteri on taidemuoto, joka on kokenut suoranaisen nousun 2000-luvulla. Aura of Puppetsilla on tässä kehityksessä ollut merkittävä rooli”, toteaa Aura of Puppetsin toiminnanjohtaja Timo Väntsi. “Hanke antaa varmasti vauhtia ja konkretiaa suurten teattereiden ja vapaan kentän yhteistyön kehitykselle.”

Koko perheen Prinsessa Pikkiriikki ja aikuisen yleisön nykynukketeatteria edustava Leda
Värikäs ja vauhdikas koko perheen nukketeatteriesitys Prinsessa pikkiriikki – kaikkien tuhmuroijien sankari on täynnä arkea ja mielikuvitusta sekoittelevia tarinoita hurmaavan päähenkilönsä Pikkiriikin tärkeistä hetkistä. Esityksen dramatisoinut Merja Pöyhönen on palkittu nukketeatteritaiteilija, joka on työskennellyt myös tamperelaiseessa nukketeatteri Mukamaksessa. Ohjaaja on Timo Väntsi. Näyttämöllä myös nukeista, lavastuksesta, tarpeistosta ja puvuista vastaava Pia Kalenius ja Merja Pöyhönen. Esitys on Tehdas Teatterin ja Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikasen yhteistuotanto. Esitykset ke 14.2. klo 18, to 15.2. klo 10, su 18.2. klo 12 ja 15 ja ti 20.2. klo 10. Koko perheen esityksen kesto on noin 50 minuuttia, esityksessä ei ole väliaikaa. Liput 15 €/10 € ja yli 10 hengen ryhmät liput 8 €/ katsoja.

Kun eräs maaseutuerakkona elelevä aatelinen alkaa kertoa omaa versiotaan antiikin Ledan ja joutsenen myytistä, syntyy yhtä aikaa traaginen ja hervottoman hauska kuvaelma neidon häpäisystä. Käsikirjoitus on Anu Kaajan ja ohjaus ja konseptointi Merja Pöyhösen. Esiintyjinä Sirpa Järvenpää, Reetta Moilanen, Riina Tikkanen ja Maija Westerholm. Leda on saanut ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa 2020 ja Tampereella sen ensiesitys on 4.12.2024. Liput tulevat myyntiin keväällä 2024.

Uudet klassikot – Nya klassiker -rahasto
Uudet klassikot – Nya klassiker -rahaston tarkoituksena on parantaa taiteen asemaa sekä ylläpitää sen merkityksellisyyttä yhteiskunnassa. Kannustamalla uudenlaiseen, rahoitusmuotojen rajat ylittävään yhteistyöhön se pyrkii kasvattamaan teosten ja tuotantojen elinkaarta, yleisömääriä, levinneisyyttä ja tunnettavuutta. Rahaston ovat perustaneet yhdessä valtio ja neljä säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Kategoria